Actieve inbreng in Lissabon-onderhandelingen voor actievoerders

Amsterdam -- Een veertigtal demonstranten tegen softwarepatenten slaagden er vandaag in om in extremis nog een discussiepunt toe te voegen aan de Europese conferentie over de kenniseconomie die georganiseerd wordt door het Nederlandse EU-voorzitterschap. Het gevaar van softwarepatenten voor de economie wordt een hot issue op de bijeenkomst.

Minister Brinkhorst, voorzitter van de "Looking into the future of ICT"-conferentie, stelt er een rapport voor van Pricewaterhouse Coopers. Daarin wordt de Europese beleidsvoerders in duidelijke bewoordingen afgeraden om octrooien op software in te voeren.

Vertegenwoordigers van het MKB, de academische wereld en IT-organisaties stonden de deelnemers aan de "high level conference" op te wachten aan de ingang van het prestigieuze Krasnapolsky hotel op de Dam. Ze overhandigden hen informatiepakketten over het PwC-rapport, een kamermotie tegen softwarepatenten en cijfers uit wetenschappelijk onderzoek.

Eén van de aanwezigen, Dieter Van Uytvanck, vertelt over deze opmerkelijke actie:

Aangezien we niet uitgenodigd werden op deze conferentie hebben we maar besloten om zelf voor onze inbreng te zorgen. Hier komen vandaag de beleidsvoerders samen om te beslissen over de toekomst van de Europese IT-sector. Het is onze plicht hen te wijzen op de Europese richtlijn over softwarepatenten, die als een zwaard van Damocles boven de Lissabondoelstellingen hangt.

Tot onze verbazing waren de deelnemers aan de conferentie goed benaderbaar en tot een gesprek bereid. Velen onder hen sluiten zich aan bij de kritiek op softwareoctrooien. Een diensthoofd van een Amerikaans bedrijf vertelde me net dat zijn bedrijf niet langer in innovatie, maar in winst via softwarepatenten geïnteresseerd is.

De interesse is duidelijk gewekt vandaag. We kunnen er zeker van zijn dat hier nog niet het laatste woord over gezegd is. Borrels, dinertjes, boottochten, vergaderingen: discussies over softwarepatenten zullen tijdens deze twee dagen niet ver te zoeken zijn. Onze opdracht is geslaagd!

Meer informatie

* auteursrechtvrije foto's (worden nog aangevuld):
http://wiki.vrijschrift.nl/DemoAmsterdam

* Rapport van PwC:
http://www.ffii.be/pwc

* Rapport van de Deutsche Bank:
http://www.ffii.be/db

* Teksten en studies:
http://www.ffii.be/referenties

* Discussie in 2de Kamer:
http://www.ffii.be/kamerdebat3
http://www.ffii.be/kamerdebat3_verslag

Contact

Ante Wessels
ante /at/ vrijschrift.org
tel. +31 6 100 99 063

Dieter Van Uytvanck:
dieter /at/ vrijschrift.org
tel. +31 6 275 879 10

Over FFII -- http://www.ffii.be, http://swpat.ffii.org

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure, FFII) is een non-profit organisatie die bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen  gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden.  Meer dan 400 leden, 1000 bedrijven en 60.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke  debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.

Over Vrijschrift -- http://www.vrijschrift.nl

Stichting Vrijschrift heeft als doel het bevorderen en het beschermen van intellectuele goederen die vrij te verspreiden en aan te passen zijn. Vrijschrift probeert bewustwoording te realiseren van de betekenis van het publieke domein voor de samenleving. Bescherming van het publieke domein is van groot economisch en maatschappelijk belang en vormt een belangrijke activiteit. Internationaal wordt samengewerkt met de Foundation for a Free Information Infrastructure, de Free Software Foundation, Project Gutenberg en vele andere organisaties.